wtorek, 8 lutego 2011

Tort bezowy na życzenie :)

Tor bezowy jest przerobionym przepisem stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Tort-bezowo-kawowy.html tam mają też lepsze zdjęcia :)


Tort jest prosty do zrobienia i pyszny, więc zachęcam... spróbujcie zrobić :) Nasz przepis jest przerobiony, bo tort trochę ''malizną śmierdział'' - tak mówimy, bo szybko znikał ;) Więc powiększona porcja...
Nasze torty - nie takie piękne, ale pyszne :)



 
Składniki na 3 blaty bezowe (ja robię półtora porcji):
  • 9 białek
  • 375 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim odrysować ołówkiem talerz duży obiadowy, łatwiej uformować kółka :) Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier - stopniowo.  Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny. Masę wyłożyć na narysowane koła.
Piec, a raczej suszyć dłużej niż piszą ok. 1,5 godziny, jest lepszy, chrupiący... temp. 120-140ºC. 

Składniki na masę, ja nie robię kawową, bo dzieci nie jedzą :):
  • 2x 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić mikserem (krótko, żeby masło się nie zrobiło).
Masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udekorować: najlepiej owocami,( truskawki, winogron, maliny, nawet granat pasuje :) lub bakaliami... kto co lubi :)
Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Twoje torty są tak pyszne, że ja nawet się nie zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW!!!! Takich tortöw tutaj nawet na obrazku nie ma"!!!Oj jak bym sobie zjadla takiego torta...Ze mnie zadna mistrzyni wypieköw....
    A z podarkami sie chetnie podziele, juz wiem dlaczego kobiety, ktore majä wygodne zycie tak marudza...Takie zycie jest bardzo nudne....Milego wieczorku:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczny:)
    Pozdrawiam wieczorowo:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. No Kochana, będę próbować go zrobić (matulu, ale się ślinię na widok Twoich tortów :)), zresztą nawet nieudany zjem bom łakomczuch wielki :)

    Buziory

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaaa.....zapomniałam dodać :)....maluj sobie łubianki i pokaż nam swoje dzieło !
    Oliwa jest fajna i nie zrujnowała mnie finansowo, a to najważniejsze !

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm, na noc takie rarytasy?? Ślinka cieknie mi po brodzie:) Nic, zadowolę się dziś Inką z cukrem, ale weekend chyba uplynie pod znakiem bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie a smakuję pewnie jeszcze lepiej.
    buziaczek

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo apetyczny:)))

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń