środa, 12 stycznia 2011

Chleb :)

Odważyłam się w końcu po wielu przymiarkach i obietnicach samej sobie i upiekłam chleb :) O chlebie można by napisać nie jeden post. Ja czytając tu i ówdzie miałam chętkę upiec ten najzdrowszy na zakwasie, jednak mimo usilnych prób przekonania dzieci do jedzenia właśnie takiego chleba - nie udało się :( Dla dzieci jest on po prostu za kwaśny... Czasami przemycę w niewielkiej ilości, jak już nie ma w domu innego, ale to minimalnie - niestety. Więc zrobiłam chleb na drożdżach z przepisu mojej kochanej Mamy. Przepis ostrzegam jest bardzo cenny i wypracowany przez moją Mamę po dwóch latach pieczenia przeróżnych chlebów (z maszyny do pieczenia chleba, na zakwasie itp). A więc zdradzę go tylko Wam:
Chleb Joli:
- 1 kostka drożdży (100g),
- pół szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- oprószyć ciut mąką,
Drożdże rozkruszyć, wszystko razem roztrzepać i wsadzić do pojemnika z ciepłą wodą, żeby podrosły.
W tym czasie wymieszać ręką:
- 5 szklanek mąki żytnie (ja mam ze Młyna),
- 2 szklanki mąki tortowej (pszennej),
- 3/4 szklanki siemienia lnianego,
- 3 łyżeczki soli,
- 1 szklanka słonecznika,
- pół szklanki otrąb (jakie chcecie, ja dałam żytnie)
- zioła (jak kto lubi: może być kminek, mogą być prowansalskie)
Następnie do tego wlać:
- 3,5 szklanki wody,
- 3 łyżki oliwy,
- wyrośnięte drożdże.
Wszystko przelać - przerzucić do foremek i posypać czym chcemy (słonecznik, dynia, sezam, mak) pamiętając, że ciasto podwoi swoją objętość. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 50C aż wyrośnie. Gdy podroście zwiększyć temperaturę do 170C i piec ok. 50min/do godzinki z termoobiegiem. Po upieczeniu 3 minutki zostawić w piekarniku, następnie wyciągnąć z foremek i położyć na kratce, żeby przestygło.
Jeść na zdrowie :)

Oczywiście... wiedziałam, że mi nie uwierzycie, więc przyznam się, że nie sama robiłam.... pomagała mi  kucharka Juleczka :)

tak wygląda nasz chlebek przed rośnięciem:


a tak po wyrośnięciu:


i efekt finalny:




Powiem Wam, że pieczenie chleba wydawało mi się nie lada wyczynem, a wyszło na to, że da się zrobić w prosty sposób. Całe przygotowanie to 10 minut, rośnięcie 15-20 minut i pieczenie około godzinki. Dodatki według uznania, kto co lubi i co akurat ma, ja użyłam dyni i sezamu. Jeszcze ciepły jeden został zjedzony od razu na sucho, drugi daliśmy sąsiadom, trzeciego kończymy dzisiaj :) Chlebek można mrozić, ponieważ przepis jest na trzy keksówki: małą, dużą i średnią. Polecam - spróbujcie! Ten ze sklepu się chowa ;)
Pozdrawiam M.

14 komentarzy:

  1. ja też piekę czesto chlebek.Jedyny problem z nim i jego wada,że zjadamy dwa razy tyle co sklepowego:/ a tyłki rosną;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tym nie pomyślałam, ale wierzę, że tak jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i to maszyną wyrabiasz czy łapkami?
    wyglądają tak smakowicie, że bym monitor zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to się nie wyrabia, mieszam tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a co to znaczy mąka żytnia ze młyna?
    ja to jestem dopiero laik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Matko, jak to Ciebie Kobieto wirtualnie wyściskam za ten przepis !!!!
    Wciąż szukałam przepisu na chleb, bo sama chcę piec, a nie latać do sklepu jak wariatka, przepłacać i jeść za przeproszeniem śmieci. Kupię tylko mąkę żytnią i drożdże, i w weekend biorę się za pieczenie :)
    Pawiem Ci później jak mi poszło :)

    Cieszę się, że ciacha Ci smakowały :)

    Buziorki wielkie

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawie jak w domowej piekarence;) Pysznie wyglądają, ja od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem pieczenia chleba ale póki co podchodzę do tego jak do jeża, ale kto wie...może wkrótce:)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej! Mniam! Ząbki na monitorze mi utknęły... Jakiż to zapach musi być, o smaku nie wspominam... Ja drożdżowych ciast jak ognia unikam... ale może spróbuję :) Masz może jakąś radę na pierwszy raz dla kompletnego laika w temacie i drożdżowym i chlebowym (a tak poza tym, piec uwielbiam :))
    U moich teściów wypieka się chleb orkiszowy w prawdziwym piecu, ale to tak skomplikowana procedura, że nawet nie pytam o szczegóły. A smak jest niesamowity...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ślinka leci na widok tych bochenków:) Wykorzystam przepis i w weekend zrobię. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jedyne co mam w upadłej wsi to piekarnia! Dla nas poetkarnia, bo świeży, tak genialny chleb to czysta poezja:)
    Nie piekłam chleba i nie mam zamiaru, a jak słyszę o tych pestkach dodawanych to mnie trzęssssie... Po co? Dla chudnięcia wystarczy jeść jak człowiek...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za miły komentarz Lambi :)
    Wiesz... niektórzy lubią pestki i jedzą je dla smaku czy dla zdrowia. I nie wszyscy chcą jeść chleb z piekarni pełen spulchniaczy, emulgatorów, konserwantów i E... No i oczywiście nie każdy ma takie szczęście, iż po mimo to, że je ''jak człowiek'' to nie może zrzucić zbędnych kilogramów po dwóch ciążach :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Ratuj Kobieto :).....czy smarowałaś i wysypywałaś czymś foremki ?
    Mam już wszystko co niezbędne, ale tego nie wiem i czekam teraz z pieczeniem !!!
    Pomocy !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, trzeba wysmarować foremki (ja użyłam margaryny) i posypać mąką :)
    Przepraszam, że o tym nie napisałam :)
    Powodzenia Kesler!

    OdpowiedzUsuń
  14. ...rzuc no skibke!!!ale mi smaku narobilas!!!!!
    Jutro pieke chleb!!Napisze co wyszlo!

    OdpowiedzUsuń